Πώς γράφω μία σύνοψη σεναρίου

Η σύνοψη σεναρίου είναι το πρώτο βήμα που ακολουθούμε μετά την αρχική ιδέα για το σενάριο μας.

Σε προηγούμενη ανάρτηση είδαμε τον τρόπο να γεννήσουμε εκατομμύρια ιδέες. Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.

Αρχικά όμως ας δούμε τι είναι η σύνοψη.

Σύνοψη σεναρίου είναι μία σύντομη περιγραφή του σεναρίου, χωρίς λεπτομέρειες, αναφέροντας και δίνοντας έμφαση στον πρωταγωνιστή και την πλοκή της (μελλοντικής) ταινίας.

H σύνοψη μπορεί να δοθεί σε μία πρόταση, μία παράγραφο και όχι παραπάνω από μία σελίδα.

Για να έχετε εικόνα μπορείτε να βρείτε τις περιγραφές των ταινιών στα περιοδικά ή στη διεθνή βάση δεδομένων ταινιών www.imdb.com .

 

O λόγος που γράφουμε τη σύνοψη είναι για να έχουμε έναν οδηγό, ώστε να αναπτύξουμε την ιδέα σε σενάριο. Η σύνοψη θα πρέπει να είναι η απάντηση στην ερώτηση: “Τί γίνεται στην ταινία;”

 

Εάν κοιτάξατε τις περιγραφές που ανέφερα παραπάνω θα δείτε ότι αποτελούνται από μια-δυο προτάσεις. Σε περίπτωση που θέλετε να αναπτύξετε την σύνοψη σας σε μία παράγραφο θα πρέπει να προσέξετε και να συμπεριλάβετε τα εξής:

Γράψτε μία δυο προτάσεις που να εξηγούν τις πρώτες σκηνές της ταινίας

Συμπεριλάβετε τον πιο βασικό χαρακτήρα καθώς και την τοποθεσία που εκτιλύσεται η υπόθεση

Αναφέρετε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία σας

Προσέξτε να συνδέονται οι προτάσεις μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ροή στη σύνοψη

Πριν ολοκληρώσετε τη σύνοψη σας ελέγξτε εάν πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις

Δίνει μία ακριβή εικόνα της ιστορίας

Είναι κατανοητή και δεν μπερδεύει τον αναγνώστη

Δεν περιέχει λεπτομέρειες και ασήμαντες πληροφορίες

Εάν έχετε μια ωραία ιδέα και έχετε γράψει σωστά τη σύνοψη σας, ο ενδιαφερόμενος θα θέλει οπωσδήποτε να δει την ταινία σας.

 

Παράδειγμα:

–Ακολουθώντας την προηγούμενη ανάρτηση με τα χαρτάκια θα γράψω μία σύνοψη για τις παρακάτω τρεις λέξεις.

 

Αντικείμενο: Ανεμιστήρας

Τοποθεσία: Παγκάκι σχολείου

Βασική ιδέα: Εμφάνιση εξωγήινου

 

Σύνοψη:

 

Ο Σάκης, μαθητής ΕΠΑΛ περιμένει στο παγκάκι του σχολείου να χτυπήσει το κουδούνι για να σχολάσουν οι φίλοι του. Ξαφνικά ακούει έναν ασυνήθιστο θόρυβο και από μακριά βλέπει να τον πλησιάζει ένας εξωγήινος ο οποίος κρατάει έναν ανεμιστήρα χεριού.

Εντελώς ψύχραιμα ο Σάκης τον ρωτάει τι είναι αυτό που θέλει. Ο εξωγήινος του λέει πως αγόρασε τον ανεμιστήρα από ένα μαγαζί με κινέζικα αλλά του χάλασε και ότι έχει μία ώρα ακόμα στη γη. Ο Σάκης γνωρίζοντας από ηλεκτρονικά επισκευάζει τον ανεμιστήρα και ο εξωγήινος του δίνει μία χούφτα με βίδες για να τον πληρώσει, ενώ παράλληλα βγάζει ένα χαρτονόμισμα για να σκουπίσει τον ιδρώτα του. Ο Σάκης καταλαβαίνει ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα. Πρέπει όμως να βιαστεί πριν φύγει ο εξωγήινος. —

 

Σίγουρα η παραπάνω ιστορία είναι επιστημονικής φαντασίας και μη ρεαλιστική αλλά θα μπορούσε να είναι άκρως ξεκαρδιστική με τους σωστούς διαλόγους και τις αντίστοιχες ερμηνίες.

 

Εάν θέλετε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να την κάνετε ταινία. Μπορείτε επίσης να μου στείλετε τις δικές σας ιδέες, βασίσμένοι στις τρεις παραπάνω λέξεις-κλειδιά.

Αφήστε ένα Σχόλιο