10 Ιστοσελίδες με δωρεάν μουσική για τις ταινίες σας

Όπως έχουμε πει, κάθε μουσική ή ήχος που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο έχει πνευματικά δικαιώματα. Στην ανάρτηση που θα βρείτε πατώντας εδώ, είχα αναφέρει κάποιες ιστοσελίδες, μερικές απ’τις οποίες βρίσκονται και σε αυτή τη λίστα. Επίσης θα βρείτε έναν σύνδεσμο για τα δικαιώματα χρήσης καθώς και τις άδεις Creative Commons, που συνιστώ να τον διαβάσετε.

Η λίστα με τις ιστοσελίδες:

1. www.soundcloud.com

Εγγραφείτε δωρεάν μέσω του google στο soundcloud. Έπειτα μπορείτε να ψάξετε για μουσικές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε. Εάν ο δημιουργός θέλει να μοιραστεί την μουσική του, θα βρείτε ένα κουμπί “download” κάτω από την κυμματομορφή που εμφανίζεται για το κάθε μουσικό κομμάτι.

2. www.jewelbeat.com

Έχει λιγότερες επιλογές από άλλες ιστοσελίδες, παρ΄όλα αυτά οι μουσικές του είναι εντελώς δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να γράψετε στους τίτλους της ταινίας σας είναι ο τίτλος του κομματιού και η παρακάτω πρόταση “Music by JewelBeat. Download your free music and free sound effects at www.jewelbeat.com.”

Εάν ανεβάσετε την ταινία σας στο διαδίκτυο πρέπει να ξαναγράψετε το παραπάνω, με τη μορφή συνδέσμου αυτή τη φορά.

3. www.jamendo.com

Από τις καλύτερες ιστοσελίδες με χιλιάδες μουσικά κομμάτια. Προσοχή όμως! Δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Δείτε πρώτα τις άδειες creative commons που έχει το κάθε κομμάτι. Οι άδειες αυτές φαίνονται με σύμβδολα και βρίσκονται κάτω δεξία του κάθε κομματιού.

Στην ενότητα με τις άδειες σε αυτή τη σελίδα https://creativecommons.org/licenses/ θα βρείτε τις επεξηγήσεις των συμβόλων αναλυτικά.

4. www.audionautix.com

Η Audionautix διαθέτει μόνο μουσική με άδεια χρήσης υπό την άδεια Creative Commons 3.0. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μιξάρετε τον ήχο και να τον χρησιμοποιείτε όπως θέλετε. Ένα ωραίο στοιχείο που παρέχει η Audionautix είναι ότι επιτρέπει να ψάχνετε κομμάτια όχι μόνο από το είδος, αλλά από τη διάθεση και το ρυθμό που επιθυμείτε. Δοκιμάστε το!

5. www.freemusicarchive.org

Άλλη μια ιστοσελίδα με τραγούδια που μπορείτε να κατεβάσετε. Πάντα προσοχή στις άδειες.

6. www.freesound.org

Μία ιστοσελίδα που περιέχει ήχους για το sound design της ταινίας μας. Έχει πάρα πολύ υλικό να ψάξετε. Κάντε έναν δωρεάν λογαριασμό για να μπορείτε να κατεβάσετε ότι θέλετε.

7. www.incompetech.com

Παρόμοιο με την audionautix που είδαμε προηγουμένως

8. www.ccmixter.org

Λίγο πιο πολύπλοκο στη χρήση του αλλά κατέχει χώρο στη λίστα με τις δωρεάν μουσικές.

9. www.audiofarm.org

Μερικές ακόμα μουσικές να επιλέξετε. Δεν είναι όλα τα κομμάτια creative commons, οπότε κατεβάστε με προσοχή.

10. www.musopen.org/music

Μία μη κερδοσκοπική σελίδα με αντικείμενο την μουσική και την εκπαίδευση. Μπορείτε και εδώ να βρείτε αρκετά μουσικά κομμάτια.

Οι παραπάνω ιστοσελίδες περιέχουν πολλά περισσότερα κομμάτια από αυτά που θα χρειαστείτε.

Όπως λέω και στα μαθήματα όμως, αν μπορείτε να γράψετε δικό σας soundtrack, με τη βοήθεια του καθηγητή της μουσικής θα ήταν προτιμότερο, κυρίως από άποψη συνεργασίας εντός του σχολείου και των εκπαιδευτικών ομάδων.