Μάσκες στο Sony Vegas (Basic Video Masking)

Ίσως από τα δυσκολότερα εργαλεία στην εφαρμογή αλλά και την κατανόηση του, ειδικά για αρχάριους. Ελπίζω σε αυτό το μάθημα να καταφέρουμε να κατανοήσουμε τι είναι οι μάσκες και πώς τις χρησιμοποιούμε.

Σαν πρώτο μάθημα στις μάσκες θα πούμε τα απολύτως βασικά. Αργότερα, σε πιο προχωρημένο μάθημα θα αναπτύξουμε πλήρως τις δυνατότητες των μασκών.

Πριν πούμε για μάσκες, όμως, ας δούμε μία βασική έννοια.

Layers: Όταν έχουμε στοιβαγμένα βίντεο, το ένα πάνω από το άλλο δηλαδή, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για layers(στρώματα). Το πάνω βίντεο στο timeline(γραμμή βίντεο) θα είναι το πρώτο layer και το κάτω βίντεο το τελευταίο layer.

Πάντα, αυτό που θα βλέπουμε εμείς θα είναι το βίντεο στο πρώτο layer. Αυτό που επικαλύπτει τα υπόλοιπα δηλαδή.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα κομμάτι από το πάνω layer και κάποιο από το κάτω, τότε χρησιμοποιούμε τις μάσκες. Επίσης, εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα εφέ, σε συγκεκριμένο σημείο στο βίντεο και να κρατήσουμε το υπόλοιπο ως έχει, τότε πάλι εκμεταλλευόμαστε τις μάσκες.

Κάτι τέτοιο έχω κάνει και στο παρακάτω βίντεο, όπου εφάρμοσα ασπρόμαυρο εφέ μόνο σε ένα αντικείμενο και τα υπόλοιπα τα κράτησα έγχρωμα. Αρχική προϋπόθεση για το συγκεκριμένο, είναι να κάνουμε ένα αντίγραφο του βίντεο και να το βάλουμε ακριβώς κάτω από το αρχικό.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dAcWoyu0dug

 

Αν δείτε το βίντεο από πάνω, θα προσέξετε πως ενώ ήθελα να κάνω τη μπάλα του rugby ασπρόμαυρη και να κρατήσω το υπόλοιπο έγχρωμο, έγινε το αντίθετο. Γι αυτό και άλλαξα μία ρύθμιση από το menu, όπως φαίνεται πιο καθαρά στη φωτογραφία από κάτω.

Επίσης, η μετάβαση από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο ήταν απότομη. Από το ίδιο μενού επέλεξα να γίνεται πιο ομαλά, ώστε να μην ενοχλεί στο μάτι.

Θα προσέξατε ότι χρησιμοποιήσα φωτογραφία γι αυτό το παράδειγμα αντί για βίντεο. Αυτό διότι στο βίντεο είναι περισσότερο πολύπλοκο, ιδιαίτερα αν θέλουμε να εφαρμόσουμε το εφέ σε κινούμενα αντικείμενα, χαρακτήρες κλπ. Μην ανησυχείτε όμως, θα το δούμε σε μεταγενέστερο μάθημα.

Ελπίζω τα παραπάνω να ήταν βατά και να μπορείτε να εφαρμόσετε μια μάσκα εάν χρειαστεί ή εάν σας ζητηθεί. Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας  και θα προσπαθήσω να την απαντήσω όσο πιο σύντομα και κατανοητά.

Αφήστε ένα Σχόλιο