Πώς κάνω την ταινία μου ασπρόμαυρη, πώς προσθέτω φωτεινότητα και contrast

Αφού πλέον έχουμε μάθει τα βασικά εργαλεία του μοντάζ για να φτιάξουμε μια ταινία, μπορούμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στα εφέ. Ξεκινώντας από τα βασικά πάντα.

Το Sony Vegas έχει πολλά εφέ προεγκατεστημένα κάποια απ’τα οποία ίσως και να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε 3 εφέ: Το Black and White, το Brightness and Contrast και το Levels.

Με το Black and White (όπως προδίδει το όνομά του) μπορούμε να κάνουμε την ταινία μας ασπρόμαυρη. Από την καρτέλα Video FX, όπου βρίσκονται όλα τα εφέ του Sony Vegas, βρίσκουμε το Black and White και το σέρνουμε με το ποντίκι στην ταινία μας.

Αν θέλουμε να κάνουμε ασπρόμαυρο μόνο ένα κομμάτι της ταινίας, πρέπει να το χωρίσουμε με Split  από την υπόλοιπη ταινία όπως έχουμε δει και στο άρθρο Βασικά Εργαλεία για Μοντάζ (1)

Το Brightness and Contrast χρησιμοποιείται για να δώσουμε φωτεινότητα στο βίντεο μας, εάν αυτό έχει τραβηχτεί σκοτεινό, ή να αφαιρέσουμε φως αν έχει τραβηχτεί πολύ φωτεινό.

‘Οταν αυξάνετε το brightness πάντα να βάζετε και ελάχιστο contrast για να μη βγαίνει επίπεδη (flat) η εικόνα.

Επισήμανση: το εφέ αυτό δεν αποτελεί λύση όταν έχουμε νυχτερινές λήψεις χωρίς φωτισμό ή κακοφωτισμένες σκηνές. Όπως επίσης σε σκηνές με υπερέκθεση (πάρα πολύ φωτεινές δηλαδή).

Πάντα να προσέχετε η σκηνή σας να είναι σωστά φωτισμένη εξ’αρχής και να μη βασίζεστε στο μοντάζ για να τη διορθώσετε.

To εφέ Levels μας επιτρέπει και αυτό να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα, αλλά μας δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στις παραμέτρους.

Τέλος, να πούμε ότι σε όλα τα εφέ μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ποτέ όμως μην το παρακάνετε, κυρίως με τη φωτεινότητα, το contrast και το color grading που θα δούμε σε επόμενα μαθήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=VQceUDKOr3M

Για ότι δυσκολία αντιμετωπίσετε είμαι στη διάθεσή σας. Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα ή ακόμα καλύτερα να γράψετε στα σχόλια από κάτω ώστε να το βλέπουν και οι υπόλοιποι.

Αφήστε ένα Σχόλιο