Μία επαγγελματική ταινία μπορεί να αποτελείται από ένα συνεργείο 10-15 ατόμων. Οι πιο μεγάλες παραγωγές έχουν ομάδες άνω των 50. Οι αμερικάνικες υπερπαραγωγές ξεπερνούν κατά πολύ τους αριθμούς αυτούς, με ταινία πλέον που ξεπερνάει τους 3000 (!!) συντελεστές. Στις σχολικές ταινίες βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Πέρα από τους ηθοποιούς έχουμε λίγους, βασικούς ρόλους.
Αυτοί είναι:
- ο σκηνοθέτης
- ο οπερατέρ (κάμεραμαν)
- ο ηχολήπτης
- ο μοντέρ
Συνήθως τα περισσότερα παιδιά θέλουν τον ρόλο του ηθοποιού. Να φανούν, δηλαδή, τα πρόσωπα τους στην ταινία. Ο σκοπός του άρθρου αυτού, είναι να δώσετε στους μαθητές να καταλάβουν τις αποκλειστικές ευθύνες και αρμοδιότητες που έχει ο κάθε συντελεστής.
Ακόμα και ο μαθητής-ηθοποιός, δεν πρέπει μόνο να πει τα λόγια για να γυριστεί η σκηνή, αλλά να τα πει καθαρά και όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Ο ρόλος του θα πρέπει λίγο πολύ να συνάδει με την προσωπικότητα του μαθητή.
Ας δούμε τώρα τις ευθύνες και αρμοδιότητες των παραπάνω συντελεστών.
Σκηνοθέτης
O σκηνοθέτης σε μία ταινία είναι αυτός που συντονίζει το συνεργείο, που καθοδηγεί τους ηθοποιούς και ουσιαστικά αυτός που θα ‘μεταφράσει’ το σενάριο σε εικόνα. Ο μαθητής-σκηνοθέτης λοιπόν, θα έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει εκείνος πως θα γυριστεί η κάθε σκηνή, με την ευθύνη όμως στο τελικό αποτέλεσμα όλα αυτά να δένουν μεταξύ τους.
Οπερατέρ
Ο οπερατέρ είναι εκείνος που σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη θα αποφασίσει για το κάδρο στο κάθε πλάνο που γυρίζεται. Είναι αποκλειστική του ευθύνη όμως, η εικόνα να είναι σωστά φωτισμένη, οι ηθοποιοί να φαίνονται σωστά και να μην υπάρχει κάποιος ή κάτι που φαίνεται στο κάδρο ενώ δεν πρέπει.
Ηχολήπτης
Θα μπορούσαμε να τον πούμε και οπερατέρ του ήχου. Είναι αυτός που θα κρατάει το μικρόφωνο όσο πιο κοντά γίνεται στον χαρακτήρα που μιλάει. Σε συνεννόηση με τον οπερατέρ θα πρέπει να έχει το μικρόφωνο εκτός του κάδρου. Είναι απαραίτητο επίσης ο ηχολήπτης να φοράει και ακουστικά, ώστε να ακούει την ένταση αλλά και την καθαρότητα του ήχου.
Μοντέρ
O μοντέρ είναι αυτός που θα “ράψει” την ταινία στο τέλος. Θα επιλέξει τον ρυθμό της ταινίας, τις μουσικές, τους ήχους που θα χρησιμοποιήσει και γενικότερα όλα τα στοιχεία ώστε να βγει ένα αρμονικό αποτέλεσμα.
Ο λόγος που αναφέρω τη λέξη “αρμοδιότητα” είναι διότι, όταν δοθεί ο ρόλος στον κάθε μαθητή, εκείνος και μόνο είναι αρμόδιος στο να τον εκτελέσει. Μόνο ο οπερατέρ θα είναι πίσω από την κάμερα για να φτιάξει το κάδρο, μόνο ο σκηνοθέτης θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις κλπ. Ο σχεδιασμός όμως της ταινίας θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή και την παρουσία όλων, ώστε να γνωρίζουν τι είναι αυτό που γυρίζεται κάθε φορά.