Επεξεργασία Ήχου

Ο ήχος αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε μία ταινία. Γι αυτό και τον επεξεργαζόμαστε χωριστά από την εικόνα μας. Όταν λέμε ήχος, αναφερόμαστε είτε στη μουσική, είτε στα λόγια είτε σε ήχους που έχουμε προσθέσει εμείς μετέπειτα.

Το πρόγραμμα που έχουμε δε μας δίνει πολλές δυνατότητες για επεξεργασία ήχου, γι αυτό θα μείνουμε στα βασικά (αυξομείωση έντασης, fade in, fade out).

 

Για περαιτέρω επεξεργασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το audacity, που είναι εύχρηστο και το πιο σημαντικό, δωρεάν. Μπορείτε να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Download

Το audacity έχει πολλά εφέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Προτείνω να πειραματιστείτε με όσα περισσότερα μπορείτε. (σε άλλο μάθημα θα κάνω ένα βίντεο με μερικά από αυτά)

 

Για τώρα θα δούμε, ίσως το πιο σημαντικό, το Noise Reduction.

Πριν από αυτό, να πούμε ότι το Sony Vegas Pro μπορεί να συνεργαστεί απευθείας με το audacity. Δηλαδή, δε χρειάζεται κάθε φορά να κάνουμε εξαγωγή από το vegas, και εισαγωγή στο audacity για να φτιάξουμε τον ήχο μας. Μπορούμε να συνδέσουμε απευθείας το audacity και ότι αλλαγή κάνω να αποθηκεύεται στο Vegas. Έτσι γλιτώνω πάρα πολύ χρόνο στο μοντάζ.

Αφού έχω εγκαταστήσει το Audacity στον υπολογιστή μου πάω στο Sony Vegas και πατάω στην καρτέλα Οptions -> Preferences

Έπειτα, πηγαίνω στην καρτέλα Audio.

Κάνω browse στο Preffered Audio Editor και βρίσκω τον φάκελο του Αudacity που έχω κατεβάσει. Στη σύνέχεια επιλέγω την εφαρμογή του Audacity και πατάω οκ.

Τώρα ουσιαστικά έχω πει στο Vegas για οποιαδήποτε επεξεργασία ήχου θέλω να μου ανοίγει αυτόματα το Audacity.

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα κάνουμε noise reduction σε ένα ηχητικό clip.

https://www.youtube.com/watch?v=t-E_qGo5xTc

H επεξεργασία του ήχου είναι πιο δύσκολη από αυτή της εικόνας γιατί το αυτί δεν “ξεγελιέται” όσο το μάτι. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να γράφετε καθαρό ήχο στις ταινίες σας και να μη βασίζεστε στο μοντάζ για να τον “σώσετε”.

Αφήστε ένα Σχόλιο