Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποίησα ένα διαδραστικό σεμινάριο με σκοπό την τεχνική βελτίωση των σχολικών ταινιών. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές της α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Είχαμε την ευκαιρία μέσα σ’ ένα 4ωρο, να εξηγήσουμε τεχνικά θέματα σχετικά με το σωστό καδράρισμα, τη χρήση μικροφώνων και ηχητικών εγγραφέων, τον φωτισμό και τον τρόπο γυρίσματος μίας σκηνής διαλόγου. Αξιοποιώντας τις παραπάνω γνώσεις, γυρίσαμε έναν διάλογο τον οποίο στη συνέχεια μοντάραμε μαζί με τους μαθητές.
Ο λόγος που εστίασα σε αυτά τα τρία θέματα (κάδρο, ήχος, φωτισμός), είναι διότι πιστεύω, πως αν λάβετε υπ’ όψην και διορθώσετε αυτά τα ζητήματα, η ταινία σας θα δείχνει τεχνικά πολύ καλύτερη.
Για το μοντάζ δεν είπαμε πολλά πράγματα, καθώς όπως έχω τονίσει είναι ένα κομμάτι που απαιτεί την εκμάθηση του προγράμματος, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με προσωπική ασχολία. Παρ’ όλα αυτά, μοντάροντας τη σκηνή που γυρίσαμε, είδαμε τις βασικότερες λειτουργίες του προγράμματος.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τζορμπατζάκη, για την παραχώρηση της αίθουσας και τη συμμετοχή του στην υλοποίηση του σεμιναρίου.
Περισσότερες συμβουλές για το μοντάζ, θα βρείτε στο παρών site, στην ενότητα ‘Μοντάζ Εικόνας‘.
Στο εργαστήριο αυτό παρουσίασα μία πρωτοβουλία μου, την κινηματογράφηση ανεκδότων σε ταινίες, καθώς πιστεύω θα είναι πιο εύκολο και ευχάριστο στο γύρισμα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει τον τίτλο “Tell a joke”. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προσαρμόσει στην τάξη του. Υπάρχει κλειστή ομάδα στο facebook που μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και να επικοινωνείτε με άλλους εκπαιδευτικούς, να λύσουμε απορίες αλλά και να ανεβάζετε φωτογραφίες από τα γυρίσματά σας.