Τι θέμα να διαλέξω για το ντοκιμαντέρ μου;

Με αφορμή μιας συνάντησης που είχα με μαθητές και καθηγητές γυμνασίου για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ προέκυψε η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Τα περισσότερα σχολικά ντοκιμαντέρ που βλέπω είναι παρόμοια στον τρόπο υλοποίησης τους.

Δηλαδή: εναλλαγές εικόνων ή/και βίντεο, μία αφήγηση διαβασμένη από το βικιπαιδεία και μια ενιαία μουσική ως χαλί. Δυστυχώς αυτό δεν είναι ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς επίσης τα θέματα που επιλέγονται τις περισσότερες φορές δεν είναι πρωτοβουλία των μαθητών.

Επίσης, ντοκιμαντέρ δεν είναι η καταγραφή μιας θεατρικής παράστασης σχολείου ή η καταγραφή μιας επίσκεψης σχολείου σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Ντοκιμαντέρ σημαίνει έρευνα.

Συνεπώς για να διαλέξουμε ένα θέμα προτείνω τα παρακάτω:

 

  1. Να ενδιαφέρει τους μαθητές και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό.

 

Δηλαδή, θέλουν να κάνουν έρευνα και να βρουν πληροφορίες, να μάθουν πράγματα για κάτι που ήδη τους απασχολεί και όχι σε ένα θέμα που θεωρούν “πιασάρικο”. Έτσι θα μπορέσουν με περισσότερη όρεξη να βρουν πληροφορίες, αρχειακό υλικό και να πάρουν τις συνεντεύξεις που θεωρούν ότι χρειάζονται.

 

Δείτε εδώ τι πρέπει να προσέξετε όταν τραβάτε μια συνέντευξη.

 

  1. Να είναι εξειδικευμένο και όχι γενικό.

 

Θέματα όπως πχ. ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κρητική Κουζίνα και η Βιομηχανική Επανάσταση έχουν ήδη θιχτεί πάμπολες φορές από άλλους δημιουργούς. Εκτός αυτού, είναι πολύ γενικά!

Οι πτυχές που έχει ο Β’ Παγκόσμιος είναι αμέτρητες, ξεκινώντας από ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτικά, οικονομικά γεγονότα. Ακόμα και έτσι, είναι πάλι γενικά. Χρειάζονται αμέτρητες ώρες τελικού υλικού για να συζητηθούν.

Για τον λόγο αυτό προτείνω να το εξειδικεύσετε όσο περισσότερο γίνεται.

Στο παράδειγμα της Κρητικής Κουζίνας, μπορείτε να αναφερθείτε στα βότανα που φυτρώνουν στην Κρήτη και μάλιστα στις φαρμακευτικές τους ικανότητες. Αν υπάρχει αρκετό υλικό μπορείτε να ασχοληθείτε μόνο με ένα βότανο. Εφόσον βέβαια το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που ενδιαφέρει τους μαθητές.

 

Αν έχετε ιδέες που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ντοκιμαντέρ, μπορείτε να τις γράψετε στα σχόλια ή να μου στείλετε μήνυμα για να τις συζητήσουμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο