Το γενικό (ή μακρινό) πλάνο

Το γενικό, ή αλλιώς και «μακρινό» πλάνο. Είναι από τα τρία βασικά πλάνα που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο. Τα άλλα δύο είναι το μεσαίο και το κοντινό.
Υπάρχουν επίσης παραλλαγές των πλάνων, όπως πολύ-γενικό, πολύ-κοντινό.
Μην μπερδεύεστε με τις γωνίες( πλάνο από ψηλά, πλάνο από χαμηλά ) που θα δούμε σε άλλα άρθρα.

Πού εξυπηρετεί το γενικό πλάνο;

Το γενικό πλάνο επιτρέπει, εύκολα, στον κινηματογραφιστή να δείξει που βρισκόμαστε και ποιος είναι εκεί. Δεν υπάρχει ανάγκη κίνησης της κάμερας. Μπορεί να γίνει με ένα στατικό πλάνο.

Χρήση του γενικού πλάνου.

Στην αρχή κάποιας σκηνής. Για να προσανατολίζουμε τον θεατή, σε ποιο μέρος βρισκόμαστε κάθε φορά. Θα δείτε, κυρίως στις σειρές, πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε δράση υπάρχει ένα πλάνο που μας δείχνει τον χώρο που βρισκόμαστε (πχ σπίτι, εταιρία, νοσοκομείο).

Ακολουθώντας κάποιον έχοντας ένα γενικό πλάνο, κινούμαστε μαζί του δηλαδή, δίνουμε ένταση στη σκηνή.

Εάν έχουμε πχ έναν χαρακτήρα στην έρημο, με τη χρήση του γενικού πλάνου δίνουμε στο θεατή να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένας γύρω του να τον βοηθήσει εάν συμβεί κάτι.

Να σημειωθεί ότι παρ’όλο που το γενικό πλάνο μπορεί να «σταθεί» μόνο του, δίνοντας μας μια ωραία αισθητικά εικόνα, η χρήση του με τα μεσαία και κοντινά πλάνα μπορούν να εκτοξεύσουν τη σκηνή μας.
Κάτι τέτοιο κάνει υποδειγματικά ο Steven Spielberg στη Λίστα του Schindlerστην παρακάτω σκηνή*

*παρακολουθείστε μέχρι το 1.12

https://youtu.be/j1VL-y9JHuI

Βλέπουμε πώς ο συνδυασμός των γενικών πλάνων με τα κοντινά στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή μεταφέρουν την απομάκρυνση, τη φόρτιση αλλά και τα γεγονότα που συμβαίνουν στο θεατή.

Είδατε ότι δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, από μία κάμερα, ένα τρίποδο και ένα συνδυασμό βασικών κινηματογραφικών πλάνων για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο σκηνοθέτης.

Να θυμάστε, ότι το γενικό πλάνο έχει πολύ «πληροφορία». Μπορεί δηλαδή να συμβαίνουν πολλά πράγματα, να υπάρχουν πολλά πρόσωπα, κτίρια κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ο θεατής πρέπει να απορροφήσει όλη αυτή την πληροφορία. Γι’αυτό κρατάτε τα γενικά σας πλάνα λίγο παραπάνω χρονικά και μην επιτρέπεται να υπάρχει πολύ δράση,πολλά σκηνικά και πολλοί χαρακτήρες. (εκτός βέβαια και αν απαιτείται από το σενάριο σας)