Το κοντινό πλάνο

Το κοντινό πλάνο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο είναι ένα επαναστατικό εργαλείο καθώς η παραμικρή κίνηση του προσώπου, ή των μυών του προσώπου μπορούν να δώσουν κάποιο νόημα.
Μέχρι τότε, οι ηθοποιοί έπρεπε να κάνουμε πιο μεγάλες και έντονες κινήσεις για να περάσουν το μήνυμα που ήθελαν.

Τι είναι το κοντινό πλάνο;
Κοντινό είναι το πλάνο που δείχνει από κοντά ένα αντικείμενο ή έναν χαρακτήρα. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τον τρόπο που είναι καδραρισμένο. Εάν πρόκειτε για κοντινό σε πρόσωπο θα υπάρχει και μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του θεατή και του ηθοποιού.Το κοντινό πλάνο επιτυγχάνεται με το να τραβάμε τον χαρακτήρα ή το αντικείμενο από μακρία, χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό (ή να ζουμάρουμε αρκετά). Χρησιμοποιείται για να δώσουμε έμφαση σε εκφράσεις προσώπων τις οποίες θα χάναμε με κάποιο άλλο πλάνο.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείσετε ένα κοντινό πλάνο;


Κοντινό πλάνο χρησιμοποιούμε για τις παρακάτω περιπτώσεις.

– Να δημιουργήσουμε συναίσθημα
– Να μεταδώσουμε ότι κάτι είναι σημαντικό για την ιστορία της ταινίας
– Να δείξουμε τις εκφράσεις του προσώπου ενός χαρακτήρα.

Παραδείγματα:

Στο παρακάτω παράδειγμα από το The shining (Η λάμψη) του Stanley Kubrick, βλέπουμε πώς το κοντινό πλάνο μας δείχνει την τρέλα και την παράνοια στο πρόσωπο του Jack Nicholson

Jack Nicholson. Εικόνα μέσα από την ταινία.

Παρακάτω από την ταινία Whiplash (που προτείνω να δείτε) χρησιμοποιούνται πολλά κοντινά πλάνα μεταξύ μαθητή (Miles Teller) και καθηγητή (JK Simmons) για να δείξουν τη σχέση μεταξύ τους που οδηγεί στην κορύφωση.

Miles Teller. Εικόνα μέσα από την ταινία.

JK Simmons. Εικόνα μέσα από την ταινία.

Τέλος, για περισσότερα κοντινά πλάνα και πώς χρησιμοποιούνται σε κάθε σκηνή μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ταινίες του Steven Spielberg όπου θεωρείται ο μετρ των κοντινών πλάνων.