Erasmus+ Euro Movie Makers

Την εβδομάδα από 14-18 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήσαμε με το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου εργαστήρια και γυρίσματα για την ταινία τους στο πλαίσιο Erasmus+ που συμμετέχει.
Ένα σχολείο με παράδοση στα οπτικοακουστικά, καθηγητές και καθηγήτριες που ενδιαφέρονται και “κυνηγάνε” δράσεις και παιδιά που εξοικειώνονται με τα μέσα, αναλαμβάνουν ευθύνες και αρμοδιότητες.

Με το 10ο Γυμνάσιο και τους εκπαιδευτικούς του έχουμε ξανασυνεργαστεί. Αυτή τη φορά όμως το θέμα που είχε το πρόγραμμα, να γυρίσουν μία ταινία, “ήρθε και έδεσε” με τις δράσεις που έχουμε κάνει κατά καιρου΄ς με την Β’θμια εκπαίδευση Ηρακλείου και την υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων κα. Αγγελική Ζαχαράτου.

Πριν την εβδομάδα του Erasmus, είχαμε επαφή με τα παιδιά και τους καθηγητές για να στήσουν το σενάριο. Τις ιδέες και τον κορμό τα είχαν έτοιμα. Έμενε μόνο να μάθουν πώς μορφοποιούμε το σενάριο και πώς μέσα από το κείμενο θα δημιουργήσουμε αργότερα τις εικόνες.
Η δεύτερη συνάντηση με τα παιδιά ήταν πάνω στα τεχνικά. Πώς στήνουμε την κάμερα, το μικρόφωνο, πώς μας βοηθάει ή δε μας βοηθάει το φως στον χώρο που βρισκόμαστε, ποιοι είναι οι συντελεστές σε μία ταινία κ.α.
Παρατηρώ πως το μικρό αυτό εργαστήριο πάντα κερδίζει τα παιδιά γιατί είναι βιωματικό.

Φτάνοντας στην εβδομάδα που θα γυρνούσαμε την ταινία, γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί με τους χρόνους μας καθώς υπήρχαν αρκετές σκηνές σε πολλά μέρη. Γι αυτό χωρίσαμε τα γυρίσματα σε εσωτερικά (εντός του σχολείου) και εξωτερικά (έξω στην πόλη).
Την πρώτη μέρα επαναλάβαμε το εργαστήριο πάνω στα τεχνικά κομμάτια του γυρίσματος, ώστε να μάθουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες πώς αξιοποιούμε και χειριζόμαστε τα τεχνικά μέσα αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούμε για το γύρισμα. Περιττό να πω ότι χάρηκα όταν είδα τα παιδιά του σχολείου να έχουν συγκρατήσει αυτά που είχαμε μάθει βδομάδες πριν.

Η δεύτερη και η τρίτη μέρα είχαν γυρίσματα, αρκετά.. Δεν είναι τόσο εύκολο να συντονιστούν οπερατέρ, ηθοποιοί, ηχολήπτες, βοηθοί, οι οποίοι είναι αρχάριοι. Ποιός είπε βέβαια ότι σκοπός είναι να γυρίσουμε “επαγγελματική” ταινία;
Σκοπός πάντα είναι να δημιουργούμε αναμνήσεις στα παιδιά, να δίνουμε ερεθίσματα, να μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν. Αυτό νομίζω το καταφέραμε.


Η τέταρτη μέρα είχε λίγο μάθημα από μοντάζ. Και πόσο ωραίο είναι να βλέπουν τα παιδιά αυτό που έχουν γυρίσει να υλοποιείται σιγά σιγά. Η ολοκλήρωση βέβαια θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να μάθει μοντάζ μέσα σε λίγες ώρες.

Η ταινία όμως δεν τελειώνει εδώ. Είναι ένα μόνο κομμάτι από γυρίσματα που θα γίνουν σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία.

Περισσότερα για τις δράσεις με το Erasmus θα βρείτε εδώ: https://schoolfilms.gr/erasmus/