Βασικά Εργαλεία για Μοντάζ(1)

Υπάρχουν πολλά προγράμματα μοντάζ τα οποία έχουν τις ίδιες λειτουργίες και εργαλεία. Στο συγκεκριμένο μάθημα χρησιμοποιούμε το Vegas Pro 11.

Το παν στο μοντάζ είναι η οργάνωση. Γι αυτό το λόγο δημιουργούμε έναν φάκελο με το όνομα της ταινίας και βάζουμε εκεί ότι σχετικό με την ταινία μας.

[ΟΝΟΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ]

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Μέρα 1η

Μέρα 2η

Μέρα 3η κλπ.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΗΧΟΙ (εδώ θα μπει ότι έχουμε ηχογραφήσει)

Φυσικοί Ήχοι

Διάλογοι (ή οτιδήποτε έχει λόγια: μονόλογοι, αφηγήσεις κ.α)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ (αν έχουμε κάποια φωτογραφία)

 

PROJECT FILES(εδώ αποθηκεύουμε τα αρχεία του Vegas)

 

EXPORTS(εδώ θα μπει το τελικό αρχείο βίντεο)

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΔΕΝ διαγράφουμε, ΔΕΝ μετακινούμε και γενικά ΔΕΝ πειράζουμε τα αρχεία στους φακέλους μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία και να γίνει το τελικό export

 

Τώρα μπορούμε να μπούμε στα βασικά εργαλεία της πλατφόρμας μας.

 

ΒΗΜΑ 1

Φτιάχνουμε  τις ιδιότητες του προγράμματος από το μενού Fileà Properties.

Στην καρτέλα που εμφανίζεται μπορούμε να επιλέξουμε μία ρύθμιση από το template όπως φαίνεται στην εικόνα ή να καταχωρήσουμε εμείς την ανάλυση και τα καρέ που θα έχει η ταινία μας.

ΒΗΜΑ 2

 

Έπειτα πρέπει να δημιουργήσουμε τα timelines(χρονολόγια) για τον ήχο και την εικόνα.

Από την καρτέλα insert επιλέγουμε το video track και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία για το audio track. Αλλιώς χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις Ctrl+Shift+Q και Ctrl+Q για το βίντεο και τον ήχο αντίστοιχα. Μπορούμε να προσθέσουμε όσα timelines χρειαζόμαστε.

ΒΗΜΑ 3

Τώρα πρέπει να εισάγουμε τα αρχεία που θα επεξεργαστούμε. Μπορούμε να το κάνουμε με drag and drop, σέρνοντας τα αρχεία από το φάκελο που βρίσκονται ή από την καρτέλα FileàImportàMedia. Επιλέγουμε ποια αρχεία θα εισάγουμε και πατάμε Open.

Έπειτα με drag and drop βάζουμε όποια αρχεία χρειαζόμαστε στο timeline μας.

Τώρα μπορούμε να επεξεργαστούμε τα αρχεία μας. Πατώντας πάνω στο αρχείο και σέρνοντάς το, μπορούμε να το τοποθετήσουμε όπου θέλουμε πάνω στο timeline μας.  Εδώ να πούμε ότι όπως και στους υπολογιστές σας (για pc) ισχύουν οι εντολές Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+Z, για αντιγραφή, επικόλληση και αναίρεση αντίστοιχα.

 

Καλό είναι να μάθετε όσο περισσότερες συντομεύσεις γίνεται για να δουλεύετε πιο αποδοτικά.

 

Υπάρχουν 2 βασικά εργαλεία που θα μας χρησιμεύσουν σε ότι και να κάνουμε στο μοντάζ.

Αυτά είναι το Split (S) και το Ungroup (U).

 

Με το Split, πατώντας το πλήκτρο S μπορούμε να κόψουμε το αρχείο μας στο σημείο που έχουμε πατήσει με τον κέρσορα μας.

Με το Ungroup, πατώντας το πλήκτρο U μπορούμε να χωρίσουμε το βίντεο από τον ήχο ώστε να τα επεξεργαστούμε χωριστά.

 

Με αυτά που είδαμε παραπάνω, μάθαμε πώς να δημιουργούμε ένα Project για το μοντάζ μας, να εισάγουμε τα βίντεο, να μπορούμε να τα χωρίσουμε, να τα ενώσουμε με άλλα και να τα τοποθετήσουμε όπως επιθυμούμε χρονικά.

 

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα των βασικών εργαλείων και λειτουργιών της πλατφόρμας του μοντάζ.  Σε επόμενο μάθημα θα ανεβάσω το export, την εξαγωγή δηλαδή του project μας σε τελικό βίντεο. Δεν το συμπεριέλαβα εδώ γιατί θέλω να το κάνω πιο αναλυτικά.

 

Σημείωση: Όπως είπαμε αυτά είναι ελάχιστα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Για αρχή μπορείτε να τραβήξετε μια σκηνή, με 5-6 διαφορετικά πλάνα και να τα ενώσετε. Όσο περισσότερο πειραματιστείτε μόνοι σας τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα θα μάθετε.

 

Αυτά τα λίγα για σήμερα!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο