Μορφή σεναρίου, τι πρέπει να προσέξω

Ίσως κάποιοι έχετε δει σενάρια ταινιών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πως γράφονται, για τα περιθώρια ανάμεσα στις γραμμές, τη γραμματοσειρά που πρέπει να έχουν κ.α.

Εμείς δε θα είμαστε τόσο αυστηροί, αλλά θα ακολουθήσουμε κάποιους από αυτούς τους κανόνες ώστε να μας βοηθήσουν αργότερα στο γύρισμα.

Παρακάτω βλέπουμε μία σκηνή όπως εκτυλίσσεται σε ένα νοσοκομείο:

Ας δούμε τώρα τα επιμέρους στοιχεία του σεναρίου.

Αρχικά, με κεφαλαία γράμματα μας λέει που βρισκόμαστε και αν είναι μέρα ή νύχτα.

Αυτόματα γνωρίζουμε ότι για αυτή τη σκηνή δε μας επηρεάζει ο καιρός (πχ εάν βρέχει).

Στη συνέχεια έχουμε μία περιγραφή του τι γίνεται στη σκηνή. Βλέπουμε επίσης τη χρονολογία που τοποθετείται η σκηνή μας, την ατμόσφαιρα του χώρου, τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυτόν αλλά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται (και κατ’επέκταση χρειάζεται να βρούμε).

Έπειτα, υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται εκεί. Με κεφαλαία γράμματα, στο κέντρο της σελίδας βλέπουμε ποιος χαρακτήρας μιλάει και από κάτω τα λόγια που λέει. Μας είναι έτσι αρκετά ξεκάθαρο ποιος λέει τι και σε ποιο σημείο της ταινίας μας.

Χρησιμοποιώντας την δομή αυτή πετυχαίνουμε ευκολία στο γύρισμα. Αυτό διότι έχουμε ξεκάθαρα τους χαρακτήρες και τα λόγια τους αλλά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για την ταινία μας.

Μπορείτε να υπογραμμίσετε με διαφορετικά χρώματα τους χαρακτήρες και τα λόγια τους ώστε να σας είναι πιο εύκολο κατά τη διάρκεια του γυρίσματος.

Μην παραλείψετε να υπογραμμίσετε και τα props(αντικείμενα όπως το σημείωμα στην πόρτα ή τα γυαλιά της νοσοκόμας στο παράδειγμα αυτό).

Αφήστε ένα Σχόλιο