Storyboarder-Ένα δωρεάν εργαλείο για να φτιάξετε τα δικά σας storyboards

Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι storyboard-ing είναι η γραφιστική απεικόνιση της ταινίας μας. Δηλαδή όλα τα πλάνα και κατ’επέκταση οι σκηνές μας σχεδιασμένες σε ένα χαρτί. Το να φτιάχνουμε storyboards μας βοηθάει στην προοπτικοποίηση της ταινίας μας.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τα πλάνα μας πριν πάμε για γύρισμα. Συνεπώς να γλυτώσουμε χρόνο και ενέργεια κατά τη διάρκεια του γυρίσματος.

Κατά τη σχεδίαση των storyboards θα γράψουμε επίσης και για την κίνηση της κάμερας στο κάθε πλάνο, αλλά και για ήχους που μπορεί να έχουμε στο background.

Μία σελίδα storyboard φαίνεται παρακάτω. Σε κάθε κουτάκι σχεδιάζω το πλάνο μου. Αλλάζω κουτάκι όταν έχω αλλαγή πλάνου, δηλαδή αλλαγή οπτικής γωνίας.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Storyboard_Template.jpg

Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο και ο ενθουσιασμός του να γυρίσουμε την ταινία να μην μας αφήνει να ασχοληθούμε με το κομμάτι αυτό. Σας εφιστώ όμως, ότι εάν το στάδιο των storyboards γίνει σωστά και μεθοδικά το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς ανώτερο.

 

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και σε ταινίες animation, καθώς το να σχεδιάσουν αλλά και να καταλάβουν τι είναι αυτό που σχεδιάζουν αποτελεί μία ωραία δημιουργική ενασχόληση και παράλληλα εκμάθηση για τα παιδιά.

 

Για όλους εμάς όμως που δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι πέρα από stick figures, υπάρχει ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα, το Storyboarder, που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του.

Μας δίνει τη δυνατότητα με έτοιμες φιγούρες να οπτικοποιήσουμε τα πλάνα μας. Μπορούμε βέβαια να τα σχεδιάσουμε και εμείς ψηφιακά. Συνεργάζεται με το photoshop ώστε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στην εικόνα μας.

 

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: https://wonderunit.com/storyboarder/

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα για το τι μπορείτε να κάνετε αλλά και ψάξτε το πρόγραμμα για να δείτε τις δυνατότητες του στην πράξη.